Oesters & wijn pairing

Een oester heeft veel finesse en een delicate smaak. De ene oester heeft notige tonen, de ander juist metalig, romig en / of zilt. Met de juiste wijnparing kun je meer van je oester en je wijn genieten. 

Oesterwijzer

Auteur: Marleen van Gurp

Er bestaan talloze oestersoorten en de ene oester is de andere niet. Een scala aan factoren is van invloed op zijn smaak en textuur. Niet alleen het zoutgehalte van het water, maar ook de bodemsoort en de plankton samenstelling bijvoorbeeld. Graag geven we je een paar handvatten om je iets meer wegwijs te maken in deze zee van smaken en texturen. We introduceren vier veelvoorkomende soorten, die betreft smaakpalet nog wat uiteenlopen. Zo maak je volgende keer bewuster een passende keuze!

 

Fine de Claire

Seizoen: september t/m maart

Een toegankelijke oester met een hoog vochtgehalte en genuanceerd qua smaak. In vergelijking met andere oesters minder zout en zelfs iets zoet. Ideaal dus voor de beginner. Dankt zijn naam aan de Franse oesterputten (Claires) waarin ze gekweekt worden.

 

Wijntip: Wijndomein de Planck – Johanitter Select – €14,50

smaakprofiel van een gillardeau oester

 

Gillardeau

Seizoen: hele jaar door te verkrijgen

Een hooghartige, stevige oester. Dit exclusieve exemplaar heeft een romige, nootachtige smaak met een zachte, licht-zoete zoete nasmaak. Al generaties lang gekweekt door familiebedrijf Gillardeau dat de oester ook internationaal op de kaart heeft gezet.

Wijntip: Betuws Wijndomein – Linge wit cuvée barrique – €15,95

 

smaakprofiel van een gillardeau oester

Zeeuwse Creuse

Deze oester heeft een zilte, metaalachtige smaak. Niet al te vet en licht romig. Gekweekt in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. In de laatste fase van de kweek wordt ie verplaatst naar een vlakke, voedselrijke bodem met veel stroming. Hierdoor wordt het vlees in de schelp mooi vol.

 Wijntip: Wijndomein En Passant – Souvignier gris – €14,00

smaakprofielen oesters Zeeuwse Platte

Zeeuwse Platte

Dit is écht een oester van topkwaliteit. Te herkennen aan zijn platte schelp en met een overheerlijke,  verfijnde smaak. De oester werd al jaren in Zeeland gekweekt. Door een bitterkoude winter in de jaren 60 werd het voortplantingsproces echter enorm verstoord en kwam de hele kweek plat te liggen. Na heel wat jaren kwam dit proces gelukkig weer opgang en ondertussen is dit prachtige product aan een enorme terugkeer begonnen.

Zachtzilt, iets romig, met een lichtzoete toets en jodiumachtige tonen… deze oester is een ware delicatesse! Bijzonder aan de Zeeuwse Platte is dat hij pas rijp is om te slurpen na zo’n vijf a zes jaar. Juist deze lange rijping zorgt voor zijn verfijnde, karakteristieke smaak en vlezige textuur.

Wijntip: Domein Holset – Prins Brut – €31,50

Nederlandse Wijn - Wijndomein de Planck - Johanniter Select - Design & Wijn - Amsterdam9

Johanniter Select – Wijndomein De Planck

15,50

1 Linge wit cuvee barrique - Betuws Wijndomein - Nederlandse Wijn - Design & Wijn Amsterdam

Linge wit cuvée – Betuws Wijndomein

16,95

1 Linge wit cuvee barrique - Betuws Wijndomein - Nederlandse Wijn - Design & Wijn Amsterdam

Souvignier Gris – Wijndomein En Passant

15,00

1 Prins van Holset - Brut Nature - Wijndomein Holset - Nederlandse Wijn - Design & Wijn Amsterdam

Prins van Holset – Domein Holset

32,50

1
  • Item added to cart
Winkelwagen
Nog 81,50 voor gratis verzending
18,50